De nieuwste ontwikkelingen voor de voedselindustrie met 3D printtechnologie


Schouten Europe is van oorsprong een familiebedrijf wat meer dan 30 jaar geleden besloot om plantaardige eiwitten te gaan verwerken in vleesvervangers. Daarmee waren zij een van de eersten in Nederland. Inmiddels levert Schouten Europe wereldwijd aan meer dan 50 landen.

Lees hieronder meer over Schouten Europe en de samenwerking met TNO!

Vraag aan TNO

Schouten Europe kwam via de Kamer van Koophandel Innovatie Top 100 bij TNO met de vraag welke technologische trends in de toekomst relevant voor hun zullen gaan zijn. Uiteindelijk is de vraag gespecificeerd tot: "Hoe zouden wij 3D print technologie kunnen inzetten in onze productie, dan wel R&D activiteiten?''

Schouten Europe heeft van TNO in een dag een informatiesessie over de ontwikkelingen in 3D printen ontvangen op de High-Tech Campus in Eindhoven. Schouten Europe is door TNO meegenomen in de wereld van 3D printen toegespitst op hun markt. Aan bod zijn gekomen: wat houdt de technologie precies in, wat zijn de ontwikkelingen en mogelijkheden met deze technologie, en hoe goed toepasbaar is 3D printen voor producenten in de voedselindustrie. Op basis hiervan kon Schouten Europe een betere afweging maken over hun toekomstige innovatierichting.

Quote van de ondernemer

"Wij hebben genoten van het fijne en enthousiaste contact met TNO. De snelheid, open communicatie en vooral het meedenken met onze situatie heeft ons erg geholpen."

Anke van Eijk, R&D manager bij Schouten Europe

header image (35)

Wat doet Schouten Europe?

Wij ontwikkelen en produceren vlees- en visvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Dit doen we voor een breed scala aan klantgroepen. Zo richten we ons bijvoorbeeld op retail, foodservice, QSR ketens en industrie. Daarom hebben wij onze R&D afdeling onderverdeeld in drie teams: één team onderzoekt innovaties vanuit de visie van Schouten Europe. Een ander team werkt aan nieuwe ontwikkelingen samen met onze klanten en we hebben een team dat aan continue optimalisatie van ons assortiment werkt. Op die manier kunnen we de juiste aandacht geven aan de ontwikkeling van onze producten.

Wat maakt jullie product zo bijzonder?

Schouten heeft alle ingrediënten en kennis over plantaardige eiwitten in huis. Je ziet nu vaak dat producenten die willen overschakelen naar plantaardige vleesvervangers standaard premix kopen waarmee zij snel een vleesvervanger kunnen maken. Wij stellen echter zelf onze producten van A tot Z samen. Dat is een groot voordeel want daardoor houden we grip op de kwaliteit van onze producten, de voedingswaarden en de smaak van het product. Daarnaast is de wil om te blijven innoveren bij Schouten Europe erg groot. Dat optelsommetje maakt dat Schouten Europe een voorloper is op het gebied van de plantaardige vlees- en visvervangers.

What's next?

We blijven ontwikkelen op het vlak van duurzame producten. De maatschappij zit nu in een fase waarin we deels de overstap maken naar plantaardige vleesvervangers. Schouten Europe wil graag zo snel mogelijk naar een fase waarin deze plantaardige 'vervangers' niet meer door de consument worden gezien als een vervanging van vlees maar een op zichzelfstaand deel van een maaltijd vormen. Om daar te komen willen wij steeds nieuwe producten creëren die minder bewerkt zijn, hoge voedingswaarden hebben en ook nog zorgen voor een heerlijke smaaksensatie. Goed voor de wereld en voor de mens dus!


Meer weten?

Voor meer informatie over de duurzame, plantaardige vlees- en visvervangers van Schouten Europe kan je contact opnemen via de website. Heb je zelf een vraagstuk? Neem contact met TNO Fast Track op om samen impact te maken!