Stappen maken in de eiwittransitie met een slimme meelwormen kwekerij


EntoBreed is een innovatieve agri-tech start-up die zich richt op de duurzame kweek van eetbare meelwormen. Daarmee dragen zij bij aan de eiwit transitie.

EntoBreed heeft als doel een circulair product te creëren en maakt gebruik van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie als voer voor de meelworm. Daarnaast gebruiken zij slimme kweekcellen voor een efficiënt gebruik van energie en wordt de insectenmest die na de kweek overblijft verkocht als vervanger van kunstmest. EntoBreed wilde graag de volgende stap zetten in de automatisering van hun productie.

Lees hieronder meer over EntoBreed en de samenwerking met TNO!

Vraag aan TNO

EntoBreed kwam via de mkb fast track naar TNO met de vraag "We willen groeien, uitbreiden met de automatisering van processen. Hoe richten we de slimme fabriek van de toekomst in en waar starten we?''

Na een snelle intake is TNO bij EntoBreed langsgegaan met een divers team aan experts die de organisatie in een Expertsessie XL hebben voorzien van een eerste roadmap voor een slimme fabriek. Tijdens de sessie met TNO bleek dat hun kostprijs serieus omlaag moest en werd het voor EntoBreed veel duidelijker hoe ze de slimme fabriek precies moeten gaan vormgeven.

Quote van de ondernemer

"Je weet niet wat je niet weet. Wat ik erg waardevol vond in de samenwerking is dat TNO inzicht kan geven op je blinde vlek"
Wouter Simons, Directeur EntoBreed

header image (37)

Wat doet EntoBreed?

EntoBreed produceert de eiwitten van de toekomst met een hele lage CO2 footprint. Onze meelwormen dienen als eiwitrijke ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Met onze circulaire manier van produceren lossen we een fundamenteel probleem op voor voedingsmiddelenproducenten die op een duurzame manier voedsel willen produceren. 10 jaar geleden werd er ingezet op plantbased en over 10 jaar eet iedereen producten met eiwitten en oliën van EntoBreed!

Wat maakt EntoBreed zo bijzonder?

Dat meelwormeiwitten een probleem oplost in de duurzame voedselindustrie en de eitwittransitie is niet het enige wat ons concept zo uniek maakt. EntoBreed verwerkt namelijk ook vezels uit de vervellingen van de meelwormen. Deze vezels zijn te gebruiken zijn als voedingsvezels maar zijn ook interessant voor de farmaceutische industrie. Daarnaast verwaarden we ook nog eens de mest van de meelworm tot product. Hierdoor zorgen we dat alle delen van het beestje worden gebruikt.

What's next?

We blijven technisch innovatieve stappen maken. Met de eerste roadmap die we met TNO hebben kunnen opzetten is het voor ons een stuk duidelijker welke richting we op willen met onze slimme kwekerij. Daarnaast heeft TNO ons kunnen linken aan een partner waarmee we in een project van 12 weken concrete eerste stappen kunnen maken naar onze slimme en circulaire kwekerij die ook nog warmte voor de buurt kan opleveren. Dat proces staat nu nog in de kinderschoenen maar is veelbelovend!


Meer weten?

Voor meer informatie over EntoBreed kan je contact opnemen via de website. Heb je zelf een vraagstuk? Neem contact met TNO Fast Track op om samen impact te maken!