Veelgestelde vragen
Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen aan TNO Fast Track. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem via het contactformulier.
TNO werkt al veel samen met start-, scale-ups en het midden- en kleinbedrijf. Dit is niet altijd zichtbaar. En dat is jammer, want het is voor veel innovatieve ondernemers niet duidelijk wat TNO specifiek voor ze kan betekenen of waar ze met hun vragen terecht kunnen. Daarom de TNO Fast Track. Een plek om vragen te stellen en een compleet beeld te geven van actuele projecten.
Door een centrale plek in te richten waar mkb-bedrijven hun R&D en innovatievragen aan TNO kunnen stellen, en door op diezelfde plek concrete oproepen te plaatsen waar het mkb aan deel kan nemen, willen we vraag en aanbod dichter bij elkaar brengen.
We nemen altijd eerst contact met je op voor een kennismaking.
In sommige genoemde projecten zit al een bijdrage van TNO. Daarnaast kent Nederland veel programma's en regelingen waar start-, scale-ups en het mkb gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld vouchers specifiek bedoeld voor het mkb. Het beste kan je een kijkje nemen op de website van RVO.nl. Daarvoor ga je naar: Subsidies & financiering | RVO.nl | Rijksdienst.
TRL's, ofwel Technology Readiness Levels, zijn ooit bedacht door NASA. Ze geven aan in welke fase de ontwikkeling van een nieuwe technologie zit. Voor veel Europese en nationale subsidies wordt dit model gebruikt om aan te geven voor welke fase van een innovatietraject een subsidie bedoeld is. Er zijn 9 TRL-levels. Hoe hoger het level, hoe dichter je bij het op de markt brengen van jouw innovatie zit. Wil je meer weten? Kijk op: TRL-niveau's uitgelegd | SNN
Intellectuele Eigendom (IE) is een brede term die alle ontastbare creaties van mensen omvat. Het omvat alle technische en niet-technische kennis. Een IE-recht verwijst naar een wettelijk recht dat kan worden verkregen met betrekking tot bepaalde IE en biedt specifieke bescherming aan de IE-eigenaar. Sommige van deze IE-rechten worden automatisch verkregen (niet-geregistreerde IE-rechten). Voorbeelden hiervan zijn auteursrechten, databankrechten en niet-geregistreerde modelrechten. Voor andere IE-rechten is registratie vereist (geregistreerde IE-rechten), zoals octrooien (ook wel patenten genoemd), handelsnaamrechten en modelrechten. Bij veel bedrijven, vooral in de technische sector, wordt er continu IE gegenereerd, zo ook bij TNO.
TNO en het beschermen van IE
TNO heeft een volledig ontwikkelde procedure voor bescherming van octrooirechten, inclusief depotstrategie en algemene octrooiprocedures. TNO gebruikt soms ook andere IE-rechten om haar IE te beschermen, zoals auteursrechten, handelsmerken, industriële ontwerpen en databaserechten. Verder kunnen i-depots worden gebruikt om vast te stellen op welke datum TNO beschikte over bepaalde kennis, hetgeen van nut kan zijn bij het vaststellen van achtergrond kennis in samenwerkingsovereenkomsten. Het innovatieve onderzoek van TNO leidt tot vele uitvindingen voor nieuwe producten en productieprocessen. Om de marktkansen hiervan te vergroten, voert TNO een actief beleid in het beschermen van IE.
Toegang voor het Nederlandse bedrijfsleven tot IE van TNO
Een manier om TNO-kennis toegankelijk te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven is door uitvindingen van TNO beschikbaar te maken voor de markt. Om een (octrooibeschermde) TNO-uitvinding te kunnen toepassen (produceren, verkopen, etc.), heeft een bedrijf een licentie nodig onder het betreffende octrooi. Dit kan bijvoorbeeld een niet-exclusieve of een exclusieve (octrooi)licentie zijn. Op deze manier kunnen de kosten van een octrooi worden gespreid over meerder licentienemers, waardoor de toegankelijkheid van door TNO geoctrooieerde technologie voor het Nederlandse bedrijfsleven vergroot wordt.
Om te stimuleren dat bedrijven toegang kunnen krijgen tot door TNO geoctrooieerde technologieën, hanteert TNO een aanpak waarbij de kosten voor een octrooi gespreid kunnen worden over meerdere partijen (de licentienemers). De totale kosten voor het aanvragen en in stand houden van een octrooi kunnen, gerekend over de totale geldigheidsduur van een octrooi, aanzienlijk zijn. Als principieel uitgangspunt geldt dat alle transacties die TNO sluit moeten voldoen aan de voorwaarden van marktconformiteit.
Hierbij kan door TNO aan meerdere partijen een licentie onder hetzelfde octrooi worden verstrekt, waarbij elke licentie betrekking heeft op een bepaalde toepassing binnen een specifieke (technologische) sector in het Nederlandse bedrijfsleven. Ook kan TNO onder een bepaald octrooi meerdere licenties verstrekken doordat aan de ene partij een licentie voor land A en aan een andere partij een licentie voor land B wordt verstrekt.
Heb je een andere vraag?
We gaan graag in gesprek om te horen met welke innovatieve ideeën of projecten we kunnen samenwerken.