Elektrificatie van de chemie


Ben jij bezig met technologie om zo efficiënt mogelijk waterstof te produceren of kan je bijdragen aan de nieuwste ontwikkelingen om CO2 te gebruiken als grondstof voor nuttige producten. Heb je hulp nodig om je product of proces te realiseren? Het multidisciplinaire programma Voltachem richt zich o.a. op Power-2-Chemicals en Power-2-Hydrogen.

header image (11)

Power-2-Chemicals werkt aan de directe elektrosynthese van chemische bouwstenen en hoogwaardigere producten met behulp van conventionele en duurzame grondstoffen (bijvoorbeeld CO2, afgeleid van biomassa). De belangrijkste uitdagingen die worden aangepakt zijn de ontwikkeling van elektrochemische routes, het verlagen van de kapitaalkosten voor elektrochemische cellen, het verhogen van de energiedichtheid en selectiviteit, het kiezen en gebruiken van katalysatoren en downstream verwerking.

Power-2-Hydrogen richt zich op technologie om groene waterstof te maken uit hernieuwbare energie en op verdere chemische omzetting naar waardevolle chemicaliën (o.a. methanol, ammoniak, mierenzuur). De focus ligt op de ontwikkeling van goedkope elektrolyzers, goedkope fabricage en engineering, flexibiliteit (bijvoorbeeld het volgen van de belasting, opstarten/uitschakelen) en de ontwikkeling van financieel aantrekkelijke chemische vervolgconversies.

Wat je kunt doen

Voltachem biedt afhankelijk van jouw vraag ondersteuning met volgende activiteiten:

  • Procesontwikkeling elektrochemie
  • Testen en evalueren van systemen in één van onze labs
  • Consultancy op het gebied van elektrolyse en elektrochemie
  • Business case ontwikkeling
  • Deelname aan samenwerkingsprojecten op technologie ontwikkeling

Dit heb je

  • Je bedrijf is gelieerd aan de chemische industrie of heeft de ambitie daar in te stappen
  • Een vraag over een product of proces dat kan bijdragen aan de ontwikkelingen van processen om waterstof te produceren
  • Of je bent bezig met het inzetten van CO2 als grondstof voor andere nuttige processen in de chemie

Dit krijg je

  • Toegang tot experts en pilot-opstellingen waar nieuwe producten en processen in samenhang getest en ontwikkeld kunnen worden.
  • Een eerste kosteloze kennismakingssessie om te verkennen waar de aansluiting zit

Kosten

Kosteloze kennismakingssessie/toepassingscan.

Technologie

TNO heeft een sterke kennispositie op het gebied van de elektrificatie van de chemie. Met kennis van de chemie richten we ons op de ontwikkeling van de meeste efficiente manier om waterstof te ontwikkelen.

Meedoen

Ben je nieuwsgierig wat dit programma voor jou kan betekenen? Meld je dan hier aan, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.