HESI Lab: Testen met slimme meetapparatuur voor bedrijven in de energietransitie


Voor bedrijven die apparatuur of software maken voor flexibele energiesystemen, zoals warmtepompen of thuisbatterijen, kost het vaak veel tijd, moeite en geld om hun innovaties te valideren. Daarvoor heeft TNO voor ondernemers het HESI (voluit Hybride Energie Systeem Integratie) laboratoria ingericht waar zelf ontwikkelde apparaten, componenten of software getest kan worden. De testen vinden plaats onder reële en gecontroleerde omstandigheden.  De integratie met andere componenten kan ook getest worden.

Hier stelt TNO de unieke combinatie van diepgaande kennis van energie en ICT beschikbaar. Zo helpen we jou te innoveren en de energietransitie te versnellen.

HESI klein 2

Voorbeelden van wat je kunt doen in het HESI Lab

 • Werken aan de energietransitie

Het HESI lab is bedoeld als testfaciliteit voor bedrijven in de energietransitie. Je bent in het HESI lab aan het juiste adres om je systeem, software en algoritmes te testen in een gecontroleerde testomgeving waarin je zaken als warmtevraag of elektriciteitsbehoefte naar behoefte kunt laten controleren. Je kunt zelfs je eigen apparatuur aansluiten en gebruik maken van onze test infrastructuur.

 • Experimenteren met flexibele aansturing

Ook kan je het HESI lab gebruiken tijdens de ontwikkeling van je systeem als je wilt weten hoe flexibel dat te gebruiken is. In ons lab hebben we plug-and-play apparaten die geschikt zijn om flexibel aan te sturen vanuit energiemanagement-applicaties. Hiermee kun je bijvoorbeeld testen of een energiemanagementsysteem een warmtepomp kan gebruiken om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

 • Geïntegreerde proeven

Dankzij de hybride omgeving met elektriciteit, warmte, gas en ICT-infrastructuur zijn geïntegreerde proeven mogelijk. Ondernemers kunnen hun producten of diensten direct aansluiten en testen om de betrouwbare werking daarvan aan te tonen. TNO kan integratietesten voor jouw product faciliteren met:

 • Een standaard assortiment aan apparatuur: warmtepomp, wasmachine, huishoudbatterij, warmtebuffer, pvt-panelen,
 • Meetapparatuur
  • 11 units met aansluitingen voor: elektriciteit (230 en 380 volt), een warmte- en koudenet, gas, en snel dataverkeer via onze ICT-infrastructuur
  • 2 units om energiemanagementsystemen of homegateways te testen op middelgrote schaal (2 x 100 aansluitingen),
 • Ondersteuning van onze labbeheerders

Dit heb je

 • Je wilt software, hardware of een apparaat ontwikkelen voor huishoudelijk tot klein zakelijke toepassingen.
 • Je wilt deze componenten in een labomgeving, geïntegreerd met andere componenten, testen en monitoren.

Dit krijg je

 • Direct starten met integratietesten om de betrouwbare werking van jouw product aan te tonen.
 • Expert advies over welke testen het beste aansluiten bij jouw uitdaging.
 • Toegang tot de high-tech faciliteiten van TNO.

Kosten

Op aanvraag.

Meedoen

Wil jij gebruik maken van dit lab? Dat kan! Vul hieronder het aanmeldformulier in of neem contact met ons op.

Bewezen technologie

Als TNO zijn we als meer dan tien jaar actief om de energietransitie mogelijk maken door middel van ICT innovatie. We hebben in Groningen een unieke combinatie van kennis van ICT en energie die we toepassen in talloze projecten en veldtesten.

Veel bedrijven gingen je al voor

Zo beproefde een netbeheerder in ons lab de werking van thuisbatterijen, voorafgaand aan een pilot in een woonwijk. Het apparaat en de software werden aan uitgebreide labtesten onderworpen, waarna uitspraken konden worden gedaan over prestaties, veiligheid en robuustheid. De resultaten waren essentieel om aansturing, laden en ontladen perfect te laten functioneren.

Een ander bedrijf dat actief is in het monitoren en aansturen van energiestromen in woningen, wilde hun markt uitbreiden naar grote bedrijven en industrieën. In ons lab hebben ze zelf ontwikkelde hard- en software getest om de energiestromen bij hun klanten efficiënt te kunnen monitoren en aansturen.