Microplastic expertsessie: advies en alternatieven


Binnen TNO wordt op verschillende manieren gewerkt aan het thema microplastics. Allemaal om te voorkomen dat ze worden gevormd en in het milieu terecht komen. Is dit iets waar jouw organisatie ook mee bezig is of heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op onderaan deze pagina. Wij denken graag met je mee.

header-microplastics-expertsessie

Voorbeelden van wat je kunt bespreken tijdens de Microplastic Expertsessie

Afhankelijk van je vraag kunnen we op verschillende manieren met je meedenken. Onze materiaalwetenschappers hebben verstand van de eigenschappen van de plastics, die er voor zorgen dat er microplastics gevormd worden. Dit gebeurt doorgaans vooral door wrijving, hitte en licht. Op basis van deze kennis, kunnen we meedenken over het ontwerp van je product of proces en welke opties je hebt om microplasticuitstoot te verminderen. TNO doet ook onderzoek naar de gezondheidseffecten van microplastics. Ben je hier benieuwd naar? Dan praten we je graag bij over de laatste ontwikkelingen op dit vlak.

Microplastic Lab

We hebben expertise op het gebied van het meten van microplastics, tot op het kleinst mogelijke niveau. Met het microplastics lab kunnen we je inzicht verschaffen in de hoeveelheid deeltjes, de grootteverdeling en identificeren welk type de deeltjes zijn. Hierbij kunnen we ook het vormen van microplastics simuleren om te voorspellen hoe veel en hoe snel deeltjes gevormd zullen worden.

Dit heb je

 • Je bent een verkoper, producent, brand owner of eindgebruiker van plastic producten of je hebt een proces waarbij (mogelijk) microplastics vrijkomen
 • Je hebt een vraag over microplasticsvraagstuk zoals:
  • Hoe kan ik bij het ontwerp van mijn product of proces zorgen dat er zo min mogelijk microplastics vrijkomen tijdens gebruik?
  • Hoe kan ik microplasticuitstoot bij de productie van mijn product of in mijn proces verminderen of afvangen?
  • Welke soorten plastic stoten minder microplastics uit dan anderen?

Dit krijg je

 • Inzicht in de eigenschappen van plastics (in jouw product of proces)
 • Advies over alternatieven voor materiaalgebruik en/of productontwerp
 • Advies hoe je de microplasticuitstoot kunt verminderen
 • Informatie over de gezondsheidseffecten van microplastics

Kosten

Je kunt een expertsessie over microplastics boeken vanaf €800 (ex btw). Tijdens een gratis intake bespreken we graag je wensen zodat we de expertsessie goed voor je kunnen voorbereiden.

Meedoen

Wil jij gebruik maken van een expertsessie? Dat kan! Vul hieronder het aanmeldformulier in of neem contact met ons op. Probeer een zo duidelijk mogelijke vraag voor ons op te stellen. Zo kunnen we je het beste verder helpen. Onze ondersteuning zal altijd gericht zijn op het verminderen van microplastics in het milieu. Als jij niet hetzelfde doel voor ogen hebt, zullen we je waarschijnlijk niet kunnen helpen.