Toepassingsscan composiet


Composieten – combinatie van plastic en versterkende vezels – worden steeds vaker gebruikt. De mechanische sterkte is vergelijkbaar met die van metalen maar bij een substantieel lager gewicht. Niet voor niets worden composieten toegepast in vliegtuigen en elektrische autos waar iedere kilogram gewichtsbesparing leidt tot lager brandstof- en energiegebruik en daarmee tot reductie van CO2 uitstoot.

Echter, hergebruik en recycling van composieten is nog lastig en vaak belanden deze producten op de afvalberg of in de verbrander. Dit is slecht voor het milieu en staat haaks op onze ambities om een circulaire economie te bouwen.

Dit is onnodig, want onderzoek en praktijktests van onder andere het Brightlands Materials Center hebben aangetoond dat thermoplastische composieten goed kunnen worden recycled en opnieuw kunnen woren ingezet in technische componenten. Deze recycling technologie behoudt de mechanische eigenschappen van het composiet waardoor het weer in lichtgewicht en sterke produkten kan worden toegepast, bijvoorbeeld in de automotive industrie.

Voor dit gerecyclede composiet zijn wij op zoek naar partijen die dit materiaal willen testen en toepassen in hun technische producten of componenten.

header image (19)

Wat we gaan doen

Samen met experts kijken we naar de mogelijkheden om gerecyclede composieten in te zetten in jouw product of component. Indien TNO mogelijkheden ziet worden in pilot-opstellingen het product of component daadwerkelijk ontwikkeld. Als vervolgstap worden in reële praktijktests onderzocht of jouw product waarin gerecycled composiet verwerkt is voldoet aan de kwaliteitswensen.

Dit heb je

  • Een technisch product of component dat (mogelijk ook) gefabriceerd kan worden van gerecycled thermoplastisch composiet
  • Denk aan technische producten die lichtgewicht en sterk moeten zijn
  • Ideeën over de toepassing van gerecycled composiet in jouw product of component

Dit krijg je

  • Toegang tot experts en pilot-opstellingen waar nieuwe producten van het gerecyclede composiet ontwikkeld kunnen worden
  • In reële praktijktests onderzoeken of jouw product waarin gerecycled composiet verwerkt is voldoet aan kwaliteitseisen

Kosten

Kosteloze kennismakingssessie.

Meedoen

Wat expertise van TNO bijzonder maakt, is de combinatie van modelleercompetenties en inzicht in specifieke materialen. Verder beschikken we over unieke faciliteiten om het experimentele onderzoek te ondersteunen, van cleanrooms tot 3D-printfaciliteiten en van pilotinstallaties tot toegang tot investeerders. Gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus zijn er korte lijnen met materiaalleveranciers en bedrijven die de innovatieve materialen in de praktijk toepassen. Vanuit de provincie Limburg is er goede toegang tot de expertise van onderwijsinstellingen.