Zeewier Lab: Slim ontwikkelen met zeewier als grondstof


Zeewier is een van de meest veelbelovende en duurzame aquacultuurgewassen voor de toekomst. Omdat het op zee groeit waardoor geen land nodig is, biedt het geweldig kansen voor de blauwe en circulaire bio-economie. Zeewier is onder andere te gebruiken als nieuwe grondstof voor brandstof, textiel, farmaceutische toepassingen en voeding. Wij zetten daarom graag onze jarenlange ervaring met zeewier in voor de verbetering en optimalisatie van jouw processen.

eyJwYXRoIjoidG5vXC9maWxlXC9SVEJDYWlnckdvU0hq

Wat we gaan doen

Door het toepassen van bio-raffinage van zeewier concepten kan men waardevolle grondstoffen produceren die de transitie naar een biobased en duurzame economie versnellen circulaire economie. Zeewier bevat waardevolle componenten zoals:
 • Eiwitten
 • Bio-stimulantia
 • Koolhydraten
Deze essentiële bio-componenten kunnen worden gebruikt voor de voedingsindustrie, voedsel, dierenvoer, cosmetica, farmaceutische producten, bioplastics, brandstoffen en chemicaliën.
Het zeewier laboratorium maakt ontwikkeling van deze hele keten mogelijk: van het omzetten van vers zeewier naar het ontwikkelen van tussen- en eind-producten. Dit gebeurt door:
 • Het zeewier mechanisch te behandelen (drogen, reinigen).
 • Het zeewier op te splitsen in belangrijke componenten.
 • De componenten uit zeewier verder te extraheren en zuiveren.
 • Het karakteriseren en geschikt maken van de componenten voor potentiële industriële toepassingen.

In het lab bestaat de flexibiliteit om zowel batch- als (semi)-continue verwerking uit te voeren, waardoor er gemakkelijk monsters geproduceerd kunnen worden gebruikt voor toepassingsproeven.

Dit heb je

 • Een (vraag over een) toepassing van zeewier als onderdeel van een proces of als product.

Dit krijg je

 • Ondersteuning door specialisten op het gebied van zeewier.
 • Betrouwbare data om het proces verder te ontwikkelen en representatieve monsters om product (ontwikkelings-) testen mee uit te voeren.

Kosten

Op aanvraag

Bewezen technologie

 1. MACROBRANDSTOFFEN (H2020, subsidienr. 654010, 2016–2019) MacroFuels produceerde de geavanceerde biobrandstoffen ethanol, butanol, furanen en biogas, uit zeewier of macroalgen. Het zeewierlaboratorium produceerde de suikersiropen zeewier voor de omzetting naar biobrandstoffen.
 2. In het ZCORE-project wordt snelgroeiend zeewier gebruikt om hoogwaardige eiwitten te produceren. Het bijproduct zijn niet-eetbare suikerstromen, een potentieel waardevolle grondstof voor de chemische industrie. In dit project zijn deze suikers omgezet naar biobased aromaten die zullen worden getest in coatingtoepassingen.

Meedoen

Wil je samen met ons werken aan innovatieve toepassingen voor zeewier? Meld je aan voor dit lab of neem contact met ons op.