Strijden tegen tapijtafval met 100% circulaire vloerkleden
New Weave staat voor een ambitieuze missie: het aanpakken van de snel groeiende afvalberg van gebruikte kleden door volledig circulaire vloerkleden te creëren. Een complexe taak, waarvoor oprichter Koen Brugmans de expertise van TNO inschakelde.
New Weave oprichter Koen Brugmans: “Al voor ik dit bedrijf begon, werkte ik in de vloerkledenindustrie. Het is een mooie sector, met prachtige tradities, en veel diversiteit in stijlen en technieken. De sector heeft veel raakvlakken met de mode. En net als in de kledingindustrie zie je ook hier vervuiling, uitbuiting, én een grote afvalberg. Alleen al in Europa produceren we jaarlijks 1,6 miljard kilo tapijtafval. Het belandt op stortplaatsen en in verbrandingsovens. Ik wilde geen onderdeel zijn van dit probleem, maar juist bijdragen aan een oplossing. Door vloerkleden te ontwikkelen die volledig circulair zijn.”
Recyclen zonder kwaliteitsverlies
Vloerkleden lenen zich uitstekend om een start te maken met circulariteit. Koen: “Het is een relatief eenvoudig product, met weinig verschillende basismaterialen, en een overzichtelijk productieproces. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal beperkingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je een constructiemethode vinden die recycling mogelijk maakt. Dus een kleed moet uiteindelijk weer eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald. Ten tweede kun je uitsluitend recyclebare materialen gebruiken, die, ten derde, uiteindelijk weer als basismateriaal kunnen dienen voor nieuwe producten.”
Uiteindelijk vindt Koen in Italië een bedrijf dat een methode heeft ontwikkeld om nylon 6 te regenereren. “Met deze vezel van chemisch gerecyclede nylon 6 treedt geen kwaliteitsverlies op door recycling. Hierdoor is dit materiaal in principe eindeloos recyclebaar, en kan het voor 100% uit afval bestaan.”
Circulariteit blijft steken op 95%
Een ideaal basismateriaal voor New Weave. Alleen heb je met een circulaire vezel nog geen volledig circulair vloerkleed. Koen: “Een vloerkleed bestaat uit een toplaag en een backing, die met elkaar verlijmd worden. Een weefingenieur kwam met het idee om ook de backing van nylon 6 te maken en die rechtstreeks op de toplaag te weven. Dat levert een kleed op dat al veel vlakker ligt, maar waarvoor je nog steeds lijm nodig hebt voor een optimale stabiliteit.” Die lijm bemoeilijkt het recycleproces: “Het scheiden wordt lastig doordat je extra materiaal introduceert dat niet zomaar te recyclen is. Daarmee blijft ons kleed steken op 95% circulariteit. Dus hoe pakken we ook die laatste 5%?”
Vraag aan TNO kan tot doorbraak leiden
“Tijdens mijn zoektocht naar duurzaam verpakkingsmateriaal voor onze kleden, kreeg ik de tip om eens met TNO te gaan praten”, vertelt Koen. “Ik heb me op de website van TNO Fast Track aangemeld en een afspraak gemaakt voor een eerste kennismaking. Mijn vraag was duidelijk: hoe krijgen we optimale stabiliteit bij 100% circulariteit? Vervolgens hebben we een eendaagse Expertsessie ingepland op de High Tech Campus bij TNO in Eindhoven. “Je komt in hele andere wereld terecht, met in mijn geval chemici die heel professioneel en systematisch met je vraag aan de slag gaan.” Dat levert direct al een aantal concrete adviezen op die Koen kan toepassen in zijn productontwikkeling. “Bijvoorbeeld door een extra hittebehandeling toe te voegen na het snijproces.
Quote van de ondernemer
“Alleen al in Europa produceren we jaarlijks 1,6 miljard kilo tapijtafval. Het belandt op stortplaatsen en in verbrandingsovens. Ik wilde geen onderdeel zijn van dit probleem, maar juist bijdragen aan een oplossing. Door vloerkleden te ontwikkelen die volledig circulair zijn.”
Koen Brugmans, Founder New Weave
What’s next?
We zijn met TNO in potentie op iets unieks en heel interessants gestuit, waar ook veel bredere toepassingen voor te bedenken zijn. Denk aan kleding, maar ook allerlei injection molding artikelen zoals meubels, brillen, autodashboards. Zo’n lamineertechnologie kan oneindig veel producten een stap dichterbij circulariteit brengen. Bovendien is dit een technologie die echt schaalbaar is. Er is nu al een capaciteit van 40 miljoen kilo per jaar aan afval input-output.”
Voor de lamineertechnologie toepasbaar is, zijn nog flink wat stappen te zetten en vragen te beantwoorden. “Hoe pas je het in het productieproces toe? Wat doet het na een x aantal jaar? Vragen die we graag samen met TNO, maar ook met potentiële partners willen beantwoorden.
Om het ontwikkeltraject verder in kaart te brengen, volgt binnenkort bij TNO een tweede Expertsessie. “Ik ben New Weave enerzijds natuurlijk gestart om kleden te verkopen, maar ook om echt iets te doen aan het afvalprobleem. Het nader onderzoeken van deze technologie is zeer de moeite waard. Daarvoor werken we ook graag samen met andere partners, binnen en buiten onze sector, die ook een stap willen zetten richting 100% circulariteit van hun product.”
Laagdrempelig loket
Hoe kijkt Koen tot toe terug op de samenwerking met TNO? “Het is een heel leuke en interessante samenwerking. De wereld van onderzoek en wetenschap kende ik totaal niet. Ik wist al wel dat er binnen TNO heel veel kennis zat. Toch klop je als mkb’er niet zo snel bij ze aan. Ook ik had vooroordelen: ‘te groot’,’ te kostbaar’. Maar met TNO Fast Track hebben ze een laagdrempelig loket om eenvoudig je vraag te kunnen stellen. Je wordt professioneel, snel en deskundig verder geholpen met de juiste kennis en faciliteiten. En heel fijn om te merken dat ook binnen TNO circulariteit prioriteit heeft, waardoor er veel enthousiasme was voor ons concept.”