Expertsessie: Advies en inzichten over het Digitaal Product Paspoort
Het digitale productpaspoort (DPP) is bedoeld om de duurzaamheid en transparantie van producten te verbeteren. Dit paspoort moet gedetailleerde informatie bevatten over de samenstelling, herkomst en levenscyclus van een product. Dit draagt dan ook bij aan het bevorderen van recycling en hergebruik van materialen, wat uiteindelijk leidt tot een vermindering van afval en een duurzamere toekomst. Met deze informatie kunnen consumenten en bedrijven beter geïnformeerde keuzes maken en bijdragen aan een circulaire economie.
Dit heeft uiteraard veel effect op het bedrijfsleven, met name in de industrie en in de bouw. Je kunt TNO inschakelen om te verkennen hoe de nieuwe kansen en verplichtingen rondom digitale productpaspoorten jouw bedrijf gaan raken.
Misschien is er al een initiatief waar je bij kan aansluiten of gebruik je al technieken die zich goed lenen tot het delen van product herkomst data met ketenpartners. Samen met jou bespreken we welke kansen er liggen, de laatste (technologische) ontwikkelingen, en wat de stappen zijn om die kansen te benutten.
Wat we gaan doen
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is in 2024 in werking getreden – te beginnen voor het grootbedrijf – en zorgt ervoor dat zij moeten rapporteren over de gehele keten, waar ook veel middelgroot en kleinbedrijf in zitten. Dit betekent dat jouw bedrijf indirect ook te maken krijgt met de CSRD. TNO helpt je hier graag mee op weg. In grote lijnen kunnen we het volgende voor je doen:
- Wetgeving en visie: We ontwikkelen gezamenlijk een visie op jouw organisatie met DPPs. Bijvoorbeeld door te kijken naar hoe je product, IT, of business model verandert door de nieuw beschikbare data, of de nieuwe wetgeving die jou, en/of ketenpartners dwingt te veranderen.
- Strategie: Vervolgens stellen we een strategie op om van jouw huidige organisatie die visie te realiseren. Hierbij gebruiken we de fysieke demonstratie omgeving in Eindhoven, of de digitale DPP omgeving die hierbij hoort om het concept tastbaarder te maken.
- Stappenplan: Welke acties kan je nu al gaan uitvoeren, bijvoorbeeld omdat technieken en standaarden al beschikbaar zijn, en wanneer kan je actie ondernemen op andere onderwerpen. Het doel hier is om tot een bruikbaar plan te komen om de visie van je organisatie op DPPs te realiseren.
Daarnaast kan TNO helpen om vragen die je wellicht hebt op te helderen, je in contact brengen met partijen die al met DPPs bezig zijn, en als sparringpartner optreden in het bepalen wat de impact van de nieuwe ontwikkelingen op je organisatie zal zijn.
Dit heb je
- Je hebt of werkt bij een mkb-bedrijf
- Je maakt een tastbaar product en ondersteunt dit proces met IT systemen
Dit krijg je
- Een overzicht van de voor jouw organisatie meest relevante wetgeving
- Een samen opgesteld toekomstbeeld van hoe digitale productpaspoorten jouw bedrijf gaan beïnvloeden (visie)
- Een stappenplan met hierin de concrete acties die je kan nemen om tot dit toekomstbeeld te komen (strategie)
Bewezen technologie
TNO is koploper in Nederland en Europa op het gebied van DPPs en de hieraan gerelateerde technieken. Zo is TNO verantwoordelijk voor de DPP architectuur in Europa (in het CIRPASS2 project), zijn we betrokken bij nationale en internationale standaardisatie en werken we aan de onderliggende technieken zoals data spaces in bijvoorbeeld het DSSC, zijn we actief in de SSI community en ontwikkelen we software om datamodellen te harmoniseren. Tot slot is TNO goed op de hoogte van de visie en regelgeving op Europees niveau en betrokken bij verschillende toonaangevende projecten.
Kosten
Op aanvraag
Meedoen
Wil je meer weten of aan de slag met het digitale product paspoort? Dat kan.
Neem contact met ons op, of meld je aan via de onderstaande button.